Претрага

Želite blistaviju kožu? Pratite 4 pravila ishrane kojih se drže kraljica Letisija i Gvinet Paltrou

Pravila ishrane Gvinet Paltrou
Goop

Pravila ishrane za zdravu i blistavu kožu

Koža je ogledalo našeg zdravlja. Sve se na njoj vidi: da li smo pod stresom, jesmo li zadovoljni životom, da li se pravilno hranimo, koliko vodimo računa o sebi… Već znate da postoje namirnice koje usporavaju proces starenja, ali ima i onih koje moramo unositi ako želimo čist i svež ten.

Da li ste se ikad zapitali kako slavne dame u godinama, poput kraljice Letisije, Džulije Roberts, Gvinet Paltrou, Kejt Blanšet ili Ume Turman, uvek imaju tako divnu i blistavu kožu? Ako zanemarimo redovne posete kozmetičaru, tretmane i kvalitetne preparate, važnu ulogu u tome igra i uravnotežena ishrana.

Pravila ishrane kraljica Letisija
Casa Real

Pomenute dame poštuju četiri pravila na koja se oslanja i hit dijeta doktora Nikolasa Perikonea, cenjenog nutrucioniste i dermatologa. Režim se zasniva na tesnoj vezi između hrane i brige o koži, a podrazumeva unos namirnica bogatih antioksidansima. Cilj je smanjivanje oksidativnog stresa koji doprinosi starenju i uzrokuje razne zdravstvene probleme.

Hrana bogata visokokvalitetnim proteinima

Ako žudite za blistavom kožom, u jelovnik obavezno uključite jaja, svežu ribu, tofu i bademe. Dr Perikone podseća da, iako su naše hrskavica i koža izrađeni od proteina, telo ih ne skladišti. Dakle, potrebno ih je stalno obnavljati.

Ne izbegavajte ugljene hidrate

Ugljeni hidrati su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma, a ako se unose na adekvatan način, i te kako će uticati i na izgled kože. To je zato što su odličan izvor vlakana. Mnogi od njih, na primer paradajz, jabuke i sladak krompir, imaju i antioksidativna svojstva.

Nemojte da bežite od dobrih masti

Masti i dijeta? To ne bi trebalo da se nađe u istoj rečenici, pomislićete sad. Ali, masne kiseline su neophodne i veoma važne za kožu, jer sprečavaju pojavu bora, čak štite od UV zraka. Izvor tih dobrih masti su tunjevina, sardine, losos, laneno seme, avokado, orašasti plodovi, maslinovo ulje.

Alfa lipoinska kiselina

Organsko jedinjenje i antioksidant koji svi nosimo u organizmu nalazi se u delu ćelije zaduženom za stvaranje energije. Po ulozi koju ima u našem telu, može se uporediti sa vitaminima. Jedan je od ključnih elemenata protiv starenja, kaže dr Perikone. Alfa lipoinske kiseline najviše ima u cvekli, spanaću, brokoliju, paradajzu, mesu, šargarepi, krompiru.

Podelite:

Povezane vesti

Претрага