Претрага

„Alhemičar“ slavi 35. rođendan: 10 najlepših citata o životu i ljubavi

Alhemičar Paulo Koeljo

Alhemičar ove godine slavi 35. rođendan. Roman brazilskog pisca Paula Koelja, preveden na više od osamdeset jezika, kod nas je prvi put objavljen 1995. (izdavačka kuća Paideia) i, kao i širom sveta, u rekordnom roku je stekao popularnost. Bilo je to vreme pre dominacije društvenih mreža, ali i pre motivacionih govornika, pa je pastiru Santjagu pripala nezvanična uloga lajfkouča i psihoterapeuta. 

Godinama su životne mudrosti, koje je napisao Paulo Koeljo, pominjali i mudri i oni koji to nisu, jedni znajući zašto, drugi verujući da su samim tim što su ih zapamtili pametniji nego što jesu. Vukajlija je to duhovito konstatovao definicijom: Alhemičar – bestseler koji je dokazao da su naše splavarke ubedljivo najnačitanije na svetu u svojoj kategoriji.

Alhemičar Paulo Koeljo
Paulo Koeljo

S vremenom su Santjaga ostavili na miru iako se u međuvremenu nije pojavila knjiga, čak ni one koje je Koeljo kasnije napisao, koja bi po broju citata mogla da joj se približi. Posle euforije, a potom i zatišja, sve je nekako došlo na svoje. Mudre misli žive svoj život, a mi izdvajamo ovih deset…

Ako sam ja deo tvoje sudbine, jednog dana ćeš mi se vratiti.

Ljudi žele da promene sve, a istovremeno žele da sve ostane isto.

Budi hrabar. Preuzmi rizik. Ništa ne može zameniti iskustvo.

Zato što ne živim ni u prošlosti ni u budućnosti, zanima me samo sadašnjost. Ako se uvek možeš koncentrisati samo na sadašnjost, bićeš srećan čovek.

Potrebni su veliki napori da se oslobodite sećanja.

Samo jedna stvar onemogućava ispunjenje sna – to je strah od neuspeha.

Santjago se prisetio stare izreke koja je kružila u njegovoj domovini: Najmračnije je pre zore.

Nije zlo ono što ulazi u čovekova usta već ono što iz njih izlazi.

Jer, kad volimo, uvek želimo da budemo bolji nego što jesmo.

Ako želite da vidite dugu, morate naučiti da volite kišu.

Podelite:

Povezane vesti

Претрага