Претрага

Autobiografija Pedra Almodovara: U februaru čitamo “Poslednji san”

Autobiografija Pedra Almodovara Poslednji san Laguna
Laguna

Autobiografija Pedra Almodovara stiže u domaće knjižare

Ono o čemu je dugo ćutao Pedro Almodovar konačno je preneo na stranice knjige Poslednji san, koju čitaocima u Srbiji donosi Laguna. Dvanaest pripovedaka, nalik scenarijima još nesnimljenih filmova, obuhvata različita razdoblja od kraja šezdesetih do danas. Osim što daju uvid u evoluciju Almodovara kao umetnika, one su i odraz intimnih opsesija – mračnog doba školovanja, neprijatnih scena popularnosti, eksperimentisanja sa žanrovima…

– Ovo je nešto poput fragmentarne autobiografije, nepotpune, pomalo i nerazgovetne. Ali verujem da će čitaocu pružiti maksimum informacija o meni kao sineasti, kao pripovedaču, i na koji se način sve to prožima s mojim životom – poručuje slavni režiser, kroz čije rečenice se bez zadrške prelama spektar boja jedne duše: bol, tuga, ljubav, čežnja, ushićenje, nemir…

– Od mene su više puta tražili da napišem autobiografiju i uvek sam odbijao. Takođe su mi sugerisali da dozvolim nekome da napiše moju biografiju, ali me nije privlačila ideja o knjizi koja bi govorila o meni kao pojedincu – priznao je Almodovar, koji u Španiji uživa status nacionalne ikone. Tome su doprinela i najveća svetska priznanja kao što su Oskar, Zlatni globus, Goja, BAFTA.

Životni put Pedra Almodovara počeo je pre 75 godina, u ruralnom gradiću u srednjoj Španiji. Odrastao je u siromašnoj porodici, kao najstariji od četvoro dece. Otac Antonio i majka Fransiska želeli su da im sin postane sveštenik, ali je njega mnogo više od katoličkog internata u koji su ga poslali privlačio bioskop i ostvarenja Bunjuela, Hičkoka i Felinija.

Visoke potpetice, Loše vaspitanje, Sve o mojoj majci, Vrati se, samo su neka od filmskih ostvarenja koja su Pedra Almodovara učinila jednim od najuticajnijih evropskih reditelja.

Podelite:

Povezane vesti

Претрага