Претрага

Cimet rolnice (Kanelbullar) po originalnom skandi receptu

Cimet rolnice
Freepik

Šveđani ih peku, jedu i vole. Pogodili ste – cimet rolnice (Kanelbullar). Kultno pecivo videćete u svakom skandinavskom kafiću, a mi vam donosimo originalni recept.

Sastojci

250 ml mleka

25 g kvasca

80 g maslaca

40 g kristal šećera

400-500 g oštrog belog brašna

2 kašičice mlevenog kardamona

kašičica soli

jaje

Za nadev

400 g suvog grožđa

Za glazuru

100 g kristal šećera za šećerni sirup

šećer u granulama (opciono)

Za nadev na bazi cimeta

100 g maslaca

100 g šećera

kašika mlevenog cimeta

pola kašičice ekstrakta vanile

kašičica brašna

Priprema

Za pripremu testa, u toplo mleko ugrejano na 36-37 stepeni dodajte izmrvljeni svež kvasac i mešajte da se rastopi. Uspite prohlađeni rastopljeni maslac i posle minut-dva, kad se lepo sjedini sa kvascem, dodajte šećer i sačekajte još minut.

U drugu činiju naspite 400 g brašna, pa umešajte so i kardamon.

Smesu sa brašnom polako dodajte u smesu sa mlekom i kvascem i lagano mešajte. Umutite jaje i polovinu uspite u pripremljenu masu, a pola sačuvajte za glazuru, pa mutite pet minuta mikserom. Da biste dobili testo koje je blago lepljivo, po potrebi dodajte malo brašna, taman toliko da se ne lepi na prstima.

Testo prekriveno kuhinjskom krpom ili folijom ostavite u činiji da odstoji na toplom. Za tridesetak minuta trebalo bi dvostruko da naraste.

Na radnoj površini posutoj brašnom rukama zamesite testo (ukoliko je potrebno, dodajte još brašna). Razvucite ga u pravougaonik dimenzija 40 x 50 cm.

Sastojke za nadev na bazi cimeta umutite u ujednačenu smesu, pa premažite preko testa. U tankom i ujednačenom sloju poređajte suvo grožđe, urolajte testo po dužini i isecite na 16 delova. Rolnice poređajte na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte ih i ostavite da nadolaze još 20 minuta.

U međuvremenu rernu zagrejte na 200 stepeni. Cimet rolnice premažite umućenim jajetom i pecite desetak minuta da porumene, vodeći računa da ne zagore.

Za pripremanje sirupa, u šerpici zagrejte 50 ml vode sa šećerom, koji bi trebalo da se rastopi i počne da stvara mehuriće. Kada cimet rolnice izvadite iz rerne, možete ih posuti šećerom. Prekrijte ih navlaženom kuhinjskom krpom kako se ne bi sušile.

Plus! Isporbajte recept za keksiće sa crnom čokoladom

Podelite:

Povezane vesti

Претрага