Претрага

Crvene hulahopke su svuda oko nas: Stilizujte ih kao prava trendseterka

Crvene hulahopke
Collage by Lookbook

Crvene hulahopke su svuda oko nas, od ulice do Instagrama. Vatreni trend zapalio je noge trendseterki širom sveta i prizvao sećanja na neke stare, ali ne i zaboravljene slike. Sećate se Bler Voldorf i njenih hulahopki iz prve sezone Gossip Girla? Ili Džejn Birkin u crvenim dokolenicama 1971?

Pantone boja za 2023. bila je Viva Magenta, a ne bi pogrešili ni da su proglasili Cherry. Nedavne kolekcije modnih kuća MaxMara, The Row i Prada podržale su crvenu u najrazličitijim oblicima, čak se sama Mijuča odlučila za red look dok je prošlog februara mahala publici sa piste.

Ubrzo je usledio još agresivniji udar boje strasti i krvi. Tibi je crvene čarape upario sa baletankama u istom tonu, Chanelov adut bile su crvene hulahopke, Miu Miu je pantalone zamenio bordo čarapama, Khaite je predstavio tri potpuno crvena looka… I više ništa nije bilo isto. Crvena boja – bilo da se radi o kardiganu, cipelama ili celokupnom outfitu – postala je neizostavna.

Upečatljive kombinacije preplavile su društvene mreže, dok su crvene hulakopke postale najpopularniji (i najdostižniji) izraz trenda.

Modni analitičari napominju da je crveni pokret samo još jedan odraz ponovnog oživljavanja dvehiljaditih. Međutim, dodaju da su šezdesete godine prošlog veka najznačajniji period nošenja šarenih hulahopki. Tako je, recimo, slavna britanska dizajnerka Meri Kvant upravo na neprozirnim hulahopkama u boji izgradila svoju prepoznatljivu estetiku.

Veza između mladalačkog, modernog londonskog stila i hulahopki bila je toliko jaka da je čuvena Tvigi lansirala sopstvenu liniju upečatljivih šarenih čarapa.

Crvena boja zauzimala je važno mesto u modi i pre šezdesetih i imala je višestruko značenje. Recimo, u nekim kineskim kulturama crvene čarape nosile su se protiv uroka, dok su u starom Rimu bile neizostavni deo odeće religioznih ličnosti koje su se na taj način razlikovale od bezbožnika. Papa i danas nosi crvene čarape iz sličnih razloga.

U renesansnoj Evropi crvene čarape i hulahopke ukazivale su na visok društveni status jer su demonstrirale dostupnost skupim inovacijama u tehnikama bojenja i tkanja, ali i odličan ukus za modu.

Bilo da želite da privučete poglede, odate poštu ikonama stila šezdesetih ili ih nosite kao amajliju za sreću, crvene hulahopke su više od Instagram hira i izgledaju bolje od većine viralnih modnih opsesija.

Kako se nose crvene hulahopke

Podelite:

Povezane vesti

Претрага