Претрага

Da li je izbeljivanje zuba štetno?

Izbeljivanje zuba
Candid

Verovali ili ne, više od polovine svetske populacije nije zadovoljno stanjem svojih zuba. Među glavnim problemima je gubitak sjaja i slabljenje boje. Nekad su bili biserno beli, danas ne smete da se nasmejete… Duvan, gazirana i alkoholna pića, način ishrane, godine, a pre svega zanemarivanje osnovne higijene glavni su krivci što nijansa postaje tamnija. U ponudi su razni narodni lekovi za kućno izbeljivanje zuba, ali stručnjaci savetuju da se to ne radi. Nije pametno ni poručivati sredstva koja se reklamiraju na internetu.

Izbeljivanje zuba
Candid

Da li je izbeljivanje zuba bezbedno?

Ova mikroinvazivna intervencija nije štetna ukoliko se izvodi pod kontrolom stručnog lica. Preparati sadrže fluor, pa zubi posle procedure imaju bolju mineralnu podlogu i otporniji su na karijes. Sredstva nove generacije su na bazi karbamid-peroksida i vodonik-peroksida, a tehnika se zasniva na oksidaciji. Stvaraju se molekuli koji reflektuju manje svetlosti, čime se ostvaruje efekat izbeljivanja. Kada se uklone površinske mrlje i nečistoća, ponovo ćete imati blistav osmeh.

Važno je da narednih nekoliko dana tretman nastavite sami, kod kuće, koristeći specijalnu pastu. Doktor će proceniti osetljivost vaših zuba i na osnovu toga odrediti koju količinu paste bi trebalo da nanesete. Ako se sve izvede kako treba, intenzivno bela boja na zubima će se zadržati najmanje šest meseci. Oni koji žele da prolongiraju efekat moraju da obrate pažnju na životne navike. Doktor će im svakako reći da zaborave na cigarete, alkohol i kafu u neograničenim količinama.

Plus! Da li je vazelin (ne)zasluženo postao beauty hit?

Podelite:

Povezane vesti

Претрага