Претрага

Dragan Vurdelja vodi nas kroz makeup trendove za 2024. godinu

Makeup trendovi Dragan Vurdelja

Kakvi će biti makeup trendovi za 2024, jedno je od najčešćih pitanja na početku godine. Dragan Vuredelja, ugledni beogradski makeup artist, kaže da precizan odgovor niko ne može da da, jer centri mode diktiraju pravce, ali je neizvesno da li će oni biti prihvaćeni. Naglašava da su ove godine ti makeup pravci jasniji nego prethodne i otkriva za koje misli da će zaživeti.

Clean makeup ostaje u trendu, a sve su prisutniji hibridi između šminke i nege.

Jedan od trendova je krajnost, ali se ne tiče stila šminkanja, već cene šminke. Ili je sve skuplja ili sve jeftinija, pa tako za paletu treba izdvojiti 200 evra, a senku možete kupiti i za dva evra. Uzgred, ne mora da znači da je proizvod od dva evra loš.

Biće aktuelni zagasitiji tonovi, bar u prvom delu godine. Rumenila više nisu vedro ružičasta, već boje cigle, vina… Prisutni su svi mogući smeđi tonovi, od toplih do hladnih. Pantone boja godine reflektovaće se i na šminku, pa tako menjamo voćku – strawberry look odlazi, a peach look dolazi.

Nadograđene trepavice i tetovirane ili mikroblejding obre su sve manje i manje prisutne. Istovremeno, povećava se popularnost seruma za rast obrva i trepavica, delom i zato što je došlo do ogromnog pomaka kada je reč o njihovom kvalitetu. Iskreno rečeno, neki od tih proizvoda bili su pomalo eksperimentalni, ali kako je vreme odmicalo, uočeni su nedostaci, pa su sada lansirane unapređene verzije.

Prihvaćena je šminka 2u1, čak 3u1, a najlogičnija kombinacija su usne i obrazi. Sada isti proizvod možete da nenesete na usne, lice i kapke. Krem proizvodi su sve prisutniji.

Lice i dalje ostaje prozračno i sveže, ali će na kapcima biti malo više igranja, dima, pa i boja, doduše zagasitih. Odvažnije će se koristiti šminka, tonovi će biti intenzivniji… Viđaćemo plavu senku, ljubičastu i zelenu, ali kao što sam već rekao – u zagasitim varijantama i u kombinaciji sa smeđom, sivom. Duo crhome varijante, koje su svoj vrhunac doživele prošle godine, verovatno će i ove biti vrlo prisutne. Smokey eye nikada nije bio zanemaren, ali sada će biti zaista aktuelan.

Hajlajteri su u 2023. bili potpuno out, pogotovo oni koji sadrže šljokice, a sada, kada su više clean nego metalik, maltene daju efekat druge kože. Ponovo se koriste u vrlo malim količinama, nanetim na vrh jagodica, u uglove očiju, iznad obrva, na obraze…

Što se tiče konturiranja lica, tu dileme nema – prejake konture ostaju u prošlosti. Sve je u airbrush stilu, sve se utapa, sve je mekano i spojeno sa rumenilom i hajlajterom.

Proteklih nekoliko godina se rumenilom, koje se nanosilo visoko na jagodicama, pravio efekat vizuelnog liftinga, ali taj trend se menja. U stvari, to je predviđanje, a videćemo da li će biti prihvaćeno, tim pre što je taj efekat sam po sebi dobar, naravno ukoliko ga želimo. Ako za njim nema potrebe, a ne dopada nam se lutkast izgled, rumenilo ćemo stavljati znatno niže – na obraze.

Među predlozima su i malo ravniji ajlajneri, koji čak idu nadole. Zanimljivi su, ali verujem da kod nas nikada neće zaživeti, jer naše žene vole da budu žene mačke, lisice i sirene. Tako se zovu tehnike nanošenja ajlajnera. U svakom slučaju, prolazi trend ekstremno izduženog oka, gde ajlajner ide od korena nosa do sredine slepoočnice. Ovaj look pokazuje kako se, u duhu novih trendova, može iscrtati ajlajner.

Forsiraću blurovane ivice usana, jer mi se jako dopadaju. To ni slučajno ne znači da karmin treba da bude razmazan ili razliven, već da ivice budu mekane. Dakle, ne savršeno precizno iscrtane, već blago konturisane.

Podelite:

Povezane vesti

Претрага