Претрага

Kako bezbedno koristiti retinol ako imate osetljivu kožu

Retinol i osetljiva koža
Augustinus Bader

Ako imate osetljivu kožu čak i naizgled bezopasni i umirujući sastojci za negu ponekad mogu da izazovu neželjene reakcije. Kada je u pitanju retinol, derivatu vitamina A, koji pomaže u obnavljanju ćelija, budite oprezni. Da ne bude zabune, retinol (skoro) svako može da koristi, ali samo ako ga pravilno upotrebljava. Ključni savet – počnite umereno i polako. Razgovarali smo sa nekoliko uglednih dermatologa i sakupili najbolje savete na temu retinola i delikatne i preosteljive kože.

Nežno očistite lice pre upotrebe retinola

Pre nego što uopšte pomislite na retinol, neophodno je znati da koža lica mora biti pravilno očišćena. Potražite nežna sredstva bez aktivnih sastojaka. Predlažemo CeraVe Hydrating Facial Cleanser, obogaćen ceramidima i hijaluronskom kiselinom, i Neutrogena Ultra Gentle Daily Cleanser, sredstvo na bazi glicerina (zaključava vlagu).

Retinol i osetljiva koža

Počnite s blažom verzijom retinola

Ako nikada ranije niste koristili retinol, razmislite o opciji koja se zove retinol ester. Reč je o derivatu vitamina A niže koncentracije, koji nije toliko agresivan. Predlažemo retinil propionat, jer je mnogo blaži u poređenju sa čistim retinolom. Idealna početna verzija. Murad Retinol Youth Renewal Night Cream sadrži retinil propionat, kao i ekstrakt crvenih algi, koji umiruje kožu.

Ako baš želite da počnete sa retinolom, dermatolozi preporučuju da odaberete preparat sa niskom koncentracijom sastojaka (idealno bi bilo oko 0,05%). Predlažemo Drunk Elephant A-Passioni Retinol Cream.

Retinol i osetljiva koža

Kombinujte retinol sa hidratantnom kremom

Svaki dermatolog će vam reći da uvođenje retinola u rutinu nege bez upotrebe hidratantne kreme nije dobra ideja. Prosto je, bez dodatnog sloja hidratacije rizik od osetljivosti je veći. Hidriranje ne utiče na apsorpciju retinola, a kožu, s druge strane, štiti od potencijalne iritacije.

Postoji nekoliko načina kako da hidrator kombinujete sa retinolom. Za početak, malu količinu retinola možete da umešate u svoju kremu za lice, što će pomoći da se razblaži. Druga opcija je da se odlučite za sendvič tehniku. Ona podrazumeva nanošenje sloja hidratantne kreme, upotrebu retinola po izboru, i ponovno nanošenje sloja hidratantne kreme da bi se sve to zaključalo. Studije su pokazale da prvi sloj kreme ne razblažuje i ne smanjuje efikasnost retinoida. Ako vam sendvič tehnika deluje komplikovano, jednostavno nanesite retinol posle hidratantne kreme ili obrnuto.

Bez obzira na koji način primenjujte retinol u svojoj rutini, integrisanje hidratantne kreme može pomoći u smanjenju rizika od iritacije.

Ne preterujte sa retinolom

Ovaj savet nije zgoreg (po ko zna koji put) ponoviti. Da, retinol s vremenom može da se koristi češće i u većoj količini, ali dermatolozi predlažu da počnete sa dozom veličine graška (za celo lice), dva do tri puta nedeljno. Koža će se na taj načinin privići na aktivan sastojak. Ako posle otprilike dve nedelje sve ide svojim tokom, ako nema suvoće, crvenila i ljuštenja, možete postepeno da povećavate učestalost primene retinola, prvo svake druge noći, a posle nedelju ili dve svake. I nemojte da mislite da od retinola nećete imati koristi ako ga ne koristite često. Studije su pokazale da je upotrebom derivata vitamina A samo tri puta nedeljno moguće postići vidljive rezultate.

Izbegavajte druge grube sastojke kada koristite retinol

Savet dermatologa je da bi najbolje bilo da, kada koristite retinol, izbegavate određene sastojke za negu, kao što su glikolne i druge alfa hidroksi kiseline, koje mogu doprineti suvoći kože i iritaciji. Ako na njima baš insistirate, nanosite ih u noćima kada pauzirate sa retinolom. Takođe, savetuje se da se retinol ne meša sa benzoil peroksidom (obično se upotrebljava za lečenje akni), jer se ova dva sastojka međusobno neutrališu, što dovodi do smanjene efikasnosti. S druge strane, prekopruka je da retinol kombinujete sa nežnim formulacijama, kao što su gore pomenuta sredstva za čišćenje lica ili umirujuće kreme. Predlažemo Kiehl’s Ultra Facial Moisturizer (sadži skvalan, koji jača barijeru kože).

Retinol i osteljiva koža

Isprobajte metod kratkog kontakta

Pojedini dermatolozi preporučuju tehniku koja podrazumeva nanošenje retionola, držanje na licu nekoliko minuta, a potom ispiranje. Kako se koža bude prilagođavala, tako postepeno povećavajte vreme, da biste na kraju retinol ostavili preko noći. I ne zaboravite na doziranje! Veličina zrna graška biće dovoljna za celo lice.

Budite strpljivi kada koristite retinol

Za sve je potrebno vreme, pa i za efekte upotrebe retinola. Akne, tamne fleke i druge probleme nećete ispraviti preko noći. U najboljem slučaju, prvi rezultati vidljivi su posle šest nedelja, a nekad tek nakon tri meseca. Kada počnete da primećujete promene na koži – ujednačeniji ton, manje akni i redukciju finih linija i bora – to je dobar znak, vaš retinol deluje! Ako smatrate da upotreba retinola vašem licu donosi više štete nego koristi ili ako jednostavno ne vidite rezultate koje želite, najbolje bi bilo da se obratite dermatologu, koji će vam prepisati adekvatan derivat vitamina A i jačinu koja će bolje delovati.

Podelite:

Povezane vesti

Претрага