Претрага

Anksioznost: Pobedite strah, pobedite sebe!

Kako pobediti anksioznost
Unsplash+ In collaboration with Getty Images

Kako pobediti anksioznost? Mark Tven je jednom rekao: Brinule su nas mnoge stvari, a većina njih nikad se nije ni dogodila

Šta je anksioznost? Da li je to konstantna strepnja da će se nešto loše dogoditi nama ili bliskoj osobi? Strah da se ne obrukamo pred drugima jer smatramo da ne možemo da obavimo neki zadatak? Ssećaj da ćemo u jednom trenutku eksplodirati i izgubiti kontrolu? Beznađe, neobjašnjiva tuga, pogubljenost, zbunjenost, iracionalni strahovi ili neprihvaćenost normalna su osećanja koja mogu da se jave posle stresnih ili bolnih situacija. Ipak, ako vas bilo šta od nabrojanog drži duže od nedelju dana, morate biti svesni da imate problem kojem treba ozbiljno da se posvetite.

Osobe koje pate od ovog poremećaja plaše se zatvorenog prostora, preterano brinu o svemu, posebno o tome šta drugi misle o njima, imaju napade panike i razne psihosomatske tegobe, pomenimo tek otežano varenje, glavobolju, visok krvni pritisak. No, svemu tome može se stati na put.

Kako pobediti anksioznost
Photo by Tonik on Unsplash

Možda ne bi bilo loše da za početak promenite način ishrane. Svakodnevno uzimajte kompleks vitamina B, jer on podstiče proizvodnju serotonina, hormona sreće, i na taj način pomaže organizmu da se izbori sa stresom. Meditacija može biti od velike pomoći, jer – šta ako je sve loše samo u našoj glavi? Naučite da pravilo dišete, a potom se, uz pomoć meditativnih tehnika, oslobodite loših misli i fokusirajte se na sadašnjost, a ne na ono što je prošlo i što tek treba da se desi. Pravljenje najgorih scenarija može samo da produbi problem. Ukoliko na vreme ne izađete iz tog začaranog kruga, lako možete upasti u kandže depresije, jer je ona u tesnoj vezi sa anksioznošću.

Smanjite unos napitaka koji imaju visoku koncentraciju kofeina, kao što su kafa, zeleni čaj ili koka-kola. Potrebno vam je dovoljno sna i odmora. Tako ćete sačuvati imunitet i pojačati energiju, koju možete da iskoristite za bavljenje nekim sportom ili hobijem.

Mark Tven je jednom prilikom rekao: Brinule su nas mnoge stvari, a većina njih nikad se nije ni dogodila. Dakle, prestanite da preterano brinete i tražite probleme tamo gde ih nema. Ne dozvolite da život prolazi pored vas, već ga živite punim plućima.

Podelite:

Povezane vesti

Претрага