Претрага

Kako ubrzati rast kose na 5 proverenih načina

Rast kose

Kako ubrzati rast kose

Kosa je statusni simbol i jedan od najvažnijih modnih detalja. Na putu do željene dužine važno je pridržavati se određenih pravila koja će uticati na to da se vlas razvija prirodnim putem (oko centimetar i po mesečno). Smernice su krajnje jednostavne – poštedite kosu agresivnih preparata za negu i korigujte životne navike, prvenstveno one koje se odnose na ishranu.

Rast kose
Photo @darjabarannik

Masaža vlasišta

Masiranje vlasišta poboljšava cirkulaciju krvi, čime se oslobađa dotok hranljivih supstanci u koren kose. Najveći efekat postiže se primenom dve tehnike masaže. Prva je jednostavno provlačenje prstiju kroz kosu od temena prema vrhovima uz blago zatezanje. Rast kose možete da podstaknete i tapkanjem prstima po temenu – vrhove prstiju umočite u eterično ulje grejpfruta i vlasište nežno tapkajte u brzom ritmu.

Izbegavajte vruću vodu

Kosa je zaštićena sebumom, slojem prirodnog ulja, a jedan od njegovih najvećih neprijatelja je mlaz tople vode, koji ga isušuje i vlas čini osetljivijom na spoljne faktore. Hladna voda prijateljica je vlasi jer održava kortikule zatvorenima, što kosu jača i sprečava gomilanje nečistoće unutar vlasišta, te podstiče cirkulaciju krvi temena. Pranje kose preporučljivo je započeti mlakom vodom, a završiti hladnom. Potom je nekoliko minuta držite na vazduhu, kako bi preuzela temperaturu tela, i tek posle toga počnite sa sušenjem.

Rast kose
Photo @thora_valdimars

Upotrebu grejača svedite na minimum

Uređaji za uvijanje i peglanje kose stanjuju i lome vlas, posebno kada je kosa izložena visokim temperaturama. Tretiranje vrelim površinama ne preporučuje se češće od jednom nedeljno, a kada to činite, vreme izlaganja grejaču svedite na svega deset sekundi po pramenu i obavezno pre stilizovanja na kosu nanesite hranljiva ulja koja će vlas zaštititi od oštećenja. Da biste vlas stimulisali na rast potreban joj je odmor. Stoga najmanje dva puta nedeljno kosu lišite svih preparata, te je sušite prirodno, bez korišćenja fena. Na taj način podstaknućete prirodnu proizvodnju zaštitnog sloja vlasi.

Redovno šišanje

Prilikom puštanja kose neophodno je uklanjanje ispucalih vrhova vlasi – za brži rast preporučuje se skraćivanje svakih šest do osam nedelja. Na taj način vrh vlasi biće oslobođen zastoja u protoku hranljivih materija, čime će se stimulisati rast kose. Meka kosa zahteva šišanje svakih šest nedelja, a gusta i čvrsta svakih osam.

Zdrava ishrana – zdrava kosa

Ponekad najjednostavnije načine najlakše zaboravimo. Protein keratin osnovni je sastojak vlasi, a kako bi se stimulisala njegova zasićenost, automatski i rast kose, telu je potrebno osigurati zdravu prehranu bogatu zelenim povrćem, ugljenim hidratima i proteinima. Kosa voli i žitarice, orašaste plodove, šargarepu, jogurt, voće… Dodatni unos vitamina E i H (biotin) važan je za kvalitetnu ishranu vlasi. Proteini koje bi trebalo uvrstiti uključuju jaja, pasulj i orahe, a ako niste vegetarijanac – i nemasno meso (piletina i ćuretina) i ribu.

Podelite:

Povezane vesti

Претрага