Претрага

Otkrijte zašto je Kopenhagen najpoželjnije mesto za život

Kopenhagen

Kopenhagen nudi jedinstven spoj starog i novog. Elegantni zamkovi, prelepi vrtovi, dela klasične umetnosti i bogata pomorska istorija koegzistiraju sa avangardnim dizajnom i buticima luksuznih brendova, ultramodernim restoranima i živopisnom scenom noćnog života. 

Dom nordijske kuhinje (Noma), jedne od najboljih na svetu, i raznobojnih kuća iz 17. veka nanizanih duž obale, ništa lepše od dobrog ručka uz koji ćete upijati znamenitosti Kopenhagena. 

A sad ono najbolje! Ovaj kompaktni skandinavski grad je veoma pristupačan. Automobil vam neće biti potreban, preporučujemo da šetate ili vozite bicikl. 

Kopenhagen photo by Annie Spratt on Unsplash

Kopenhagen je po ko zna koji put proglašen za najbolji grad na svetu po kvalitetu života. U obzir su uzeti kulturna scena, briga o prirodi, saobraćaj, ljudske slobode. Sasvim dovoljan razlog da posetite prestonicu Danske čim vam se ukaže prilika. 

Photo by Mads Eneqvist on Unsplash

Predlažemo da smeštaj potražite u butik-hotelu Villa Copenhagen, nekadašnjoj zgradi Glavne pošte. Interesantan je i zbog dekoracije, a to su slike i skulpture priznatih savremenih umetnika. Moderno su opremljeni i apartmani, svi s pogledom na obližnju luku Nihavn.

Kopenhagen je uvek dobra ideja!

Bez čuvenog danskog peciva ne počinjite dan. Meko, mirisno, lisnato, sa raznim sastojcima – od šunke i sira do suvog grožđa i cimeta. Na ceni su i smorrebrod, sendviči bez poklopca, to jest gornje kriške hleba, sa tunom, dimljenom haringom, lososom, govedinom… Obično ih zalivaju limunadom sa notom majčine dušice. 

Refen, veliki gastronomski centar pod vedrim nebom u kome se služe specijaliteti od organske hrane, otvoren je celog proleća i leta. Posetite i neki od restorana u luci sa živopisnim zgradama i ribarskim kućama iz 17. veka.

Photo by Dan Gold on Unsplash

Danska masaža uspostavlja ravnotežu u organizmu tako što aktivira limfni sistem. Ovaj jedinstveni oblik relaksacije nudi se, naravno, u svim spa-centrima u zemlji porekla, a ako vam to ne odgovara, na raspolaganju imate još jedan sjajni skandinavski izum – saunu. Ljubiteljima aktivnog odmora peporučujemo da sami organizuju turneju po starom gradskom jezgru, gde će im, ušuškane u uskim ulicama popločanim kockom, pažnju privući stare zanatske radnje i butici sa ručno rađenom odećom, ukrašenom etno motivima.

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Pejzaž Kopenhagena čine mostovi, visoki tornjevi i arhitektonski biseri. Među glavnim znamenitostima je kuća Hansa Kristijana Andersena, koji je, između ostalih, napisao i bajku o Maloj Sireni. Njena skulptura nalazi se na ulazu u luku i jedna je od najvećih gradskih atrakcija. 

Posetite dvorac Kronborg, koji je slavu stekao zahvaljujući Šekspirovom Hamletu, Frederikovu ulicu, fascinantni Muzej vikinških brodova na fjordu Roskilde, palatu Kristijansborg, jedinu zgradu na svetu koja objedinjuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, vrtove parka Tivoli iz 15. veka…

Photo by Jonas Smith on Unsplash
Podelite:

Povezane vesti

Претрага