Претрага

Mala crna haljina: 5 načina kako da je nosite u Chanel duhu

Mala crna haljina
Chanel Ready to Wear SS23

Mala crna haljina à la Chanel

Donosimo vam pet načina kako da svoju omiljenu malu crnu haljinu stilizujete à la Chanel. Godine 1926. legendarna Koko unela je revoluciju u žensku modu predstavljanjem jednostavne, a tako elegantne kreacije od crepe de Chine svile, sa dugim, uskim rukavima, uz koju se obično nosila biserna ogrlica. Američki Vogue opisao je haljinu kao Chanelov Ford, upoređujući njenu prilagodljivost i jednostavnost sa automobilom Ford Model T.

Vogue je inteligentno predvideo da će mala crna haljina postati svojevrsna uniforma žena od stila, što se godinama kasnije i obistinilo. Revolucionarna kreacija francuske kuće ne samo da je redefinisala crnu boju, koja se do tada uglavnom poistovećivala sa tugom i pobožnošću, već je učinila da postane ultimativni simbol šika, bogatstva i high-class mode.

Mala crna haljina
Vogue, oktobar 1926.

Mala crna haljina s godinama je kontinuirano evoluirala, od Diorovog New Look-a pedesetih godina prošlog veka, do legendarne Givenchy kreacije koju je Odri Hepbern nosila u klasiku Doručak kod Tifanija iz 1961.

Mala crna haljina do danas je ostala simbol pariske elegancije i svestranosti, vešto se prilagođavajući promenljivim modnim trendovima, ali zadržavajući svoju bezvremensku privlačnost.

Ovog puta istražićemo pet šik načina kako da stilizujete malu crnu haljinu inspirisani legendarnim Chanel potpisom. Od nenametljive elegancije (mala crna haljina + biseri + baletanke), do nešto smelijeg kombinovanja haljine od tvida sa dokolenicama i Mary Jane platformama. Svaki dole prikazan look predstavlja jedinstvenu interpretaciju vanvremenske estetike pariske modne kuće.

1. Sa leptir mašnom

Mala crna haljina
Chanel Haute Couture SS23

Za šik izgled inspirisan Chanelom predlažemo kombinovanje duge, ravne, lepršave, crne haljine sa kožnim mokasimana u istoj boji (Marella ima baš ono što vam je potrebno) i leptir mašnom (Saint Laurent). Look sa fotografije maestralno spaja mačo note sa ženstvenim elementima, vraćajući nas u dvadesete godine prošlog veka i legendarnu la garçonne etapu. Buntovnički duh epohe rekreiran je kroz prizmu modernog šika. Klasična crna haljina stilizovana sa mokasinama i leptir mašnom stvara magiju savremene elegancije savršene za različite prilike.

2. Sa biserima i belim baletankama

Mala crna haljina
Chanel Ready to Wear SS24

Da biste postigli look koji personifikuje Chanel eleganciju, kombinujte svoju omiljenu malu crnu haljinu sa klasičnom bisernom ogrlicom i baletankama. Biseri će nadgraditi jednostavnost haljine i vašem outfitu udahnuti tračak luksuza i sofisticiranosti. Ukoliko ste u potrazi za autentičnim vintage komadom, posetite Vestaire Collective. Za šik (i udoban!) momenat ne zaboravite na baletanke. Predlažemo Mango model sa zaobljenom vrhom.

3. Sa efektnim sautoir ogrlicama

Mala crna haljina
Chanel Ready to Wear SS23

Za elegantan i ekstremno Chanel izgled razmislite o stilizovanju lepršave crne haljine, kao što je, recimo, model koji smo pronašli u Zari, sa nekoliko sautoir ogrliaca. Bila je to omiljena kombinacija same Koko Šanel. Dugačke ogrlice mogu se prebaciti da padaju niz leđa, obmotati oko zgloba ili nositi kao kaiš, za dodir jedinstvene sofisticiranosti. Ako želite alternativna rešenja, obmotatjte sautoir dvaput oko vrata, čime ćete postići slojevitost, ili ogrlicu oblikujte u Y, što će vašem outfitu dati na dimenzionalnosti.

4. Sa mokasinama

Mala crna haljina
Chanel Haute Couture SS23

Za modernu transformaciju male crne haljine u duhu Chanela, odlučite se za ženstvene crne mokasine (predlažemo Massimo Dutti). Ova kombinacija garantuje šik izgled bez mnogo napora, vešto spajajući venvremensku eleganciju mini haljine sa savremenom privlačnošću sofisticiranih mokasina. Outfit kao stvoren za one koji žele da klasičan stil nadgrade daškom moderne elegancije.

5. Sa dokolenicama i Mary Jane cipelama

Mala crna haljina
Chanel Ready to Wear SS23

Savremeni pogled na Chanelovu malu crnu haljinu uključuje kombinovanje modela od tvida sa svetlucavim mrežastim čarapama ili dokolenicama od kašmira. Ovaj spoj daće razigran, ali sofisticiran obrt klasičnom LBD (Little Black Dress) izgledu. Za kompletan utisak, odlučite se za crno-bele Mary Jane cipele (pogledajte šta nudi Bershka). Outfit vešto spaja vanvremensku Chanel eleganciju sa modernim, teksturalnim štihom, u isto vreme ga čineći avangardnim i šik klasičnim.

Podelite:

Povezane vesti

Претрага