Претрага

5 najprodavanijih parfema svih vremena

Najprodavaniji parfemi svih vremena Chanel N°5
Chanel

Istorija parfema može da se prati paralelno sa istorijom ljudske civilizacije, odnosno sa prvim državama nastalim na području Mesopotamije, gde se dobro znalo kakvu moć poseduju mirisne arome. Nemoguće je prebrojati koliko je nota do danas kreirano, ali znamo da svako od nas ima bar jednu omiljenu. Vekovima je parfem jedna od najvažnijih stavki beauty rutine, nešto što odražava našu ličnost i bez čega ne možemo da zamislimo dan, a često ni noć. Mnogi su dostigli kultni status i s razlogom su najprodavaniji parfemi svih vremena.

Chanel N°5

Već više od jednog veka Chanel N°5 je sinonim luksuza, ženstvenosti i bezvremenske elegancije. Setimo se tek Merilin Monro, koja je pred odlazak u krevet oblačila samo par kapi ovog parfema. Za nastanak je zaslužna žena zvana Moda, Koko Šanel, a miris je 1921. godine kreirao njen parfimer Ernest Bo.

Kompozicija je složena: gornji sprat čine aldehidi, jilang-jilang i citrusi, sledi rapsodija belog cveća, a u bazi su sandalovina, mošus, vanila, puderaste note. U čarobnom svetu parfema, Chanel N°5 je apsolutna ikona.

Najprodavaniji parfemi svih vremena Chanel N°5

Guerlain Shalimar

Nekoliko stotina parfema izašlo je iz mirisne kuće Guerlain, ali među najprodavanijima je i dalje zavodljivi klasični orijentalac Shalimar, koji je 1925. osmislio Žak Gerlan. Note bergamota, sandalovine i vanile provlače se kroz bočicu koja već skoro čitavo stoleće ne menja izgled.

Parfem je inspirisan ljubavnom pričom indijskog šaha Šahdžahana i princeze Mumtaz Mahal, u čiju je čast izgrađen čuveni Tadž Mahal. Njen omiljeni vrt zvao se Šalimar, odnosno ljubav.

Najprodavaniji parfemi svih vremena Guerlain Shalimar

Calvin Klein CK One

Iako decenijama mlađi od prethodna dva parfema, CK One koji je Kalvin Klajn predstavio 1994. godine uspeo je da preživi sve trendove zahvaljujući činjenici da je bio prvi uniseks miris na tržištu.

Zahvaljujući osvežavajućim notama zelene čaje, papaje i bergamota vrlo brzo je postao bestseler, ali i simbol mladosti, savršen za generacije koje su stasavale devedesetih godina i tražile nešto novo, efektno i pristupačno.

Najprodavaniji parfemi svih vremena Calvin Klein CK One

Yves Saint Laurent Opium

Opium, lansiran 1977. godine, u potpunosti je opravdao svoj naziv. I danas, skoro pet decenija kasnije, nemoguće mu je odoleti. Raskošan, pomalo i raskalašan, senzualan, provokativan, opija i očarava već na prvu notu, a za to je kriva orijentalna i vrela začinska harmonija.

Tu su tamjan, karanfilić, biber, korijander, amber, sandalovina, cimet, mošus, kedar, vetiver, kokos, mandarina, jasmin, karanfil, vanila i još nekoliko bombastičnih sastojaka koji intrigiraju sva čula.

Najprodavaniji parfemi svih vremena Yves Saint Laurent Opium

Dolce & Gabbana Light Blue

Light Blue je najmlađi na top 5 listi najprodavanijih parfema svih vremena, s obzirom na to da je predstavljen relativno skoro – 2001. godine, u ovom milenijumu. Ali, od tada nije prošlo leto koje nisu obojile sofisticirane, sveže, sočne note limuna, kedrovine, jasmina i ambera, koje za tren oka, odnosno na prvi udisaj, imaju moć da nas teleportuju negde na Mediteran, možda na Kapri, Siciliju ili Azurnu obalu, poput nekog ležernog povetarca koji vraća najlepše uspomene na morske avanture.

Najprodavaniji parfemi svih vremena Dolce & Gabbana Light Blue
Podelite:

Povezane vesti

Претрага