Претрага

Vodič dermatologa: Nega kože prema životnom dobu

Nega kože

Nega kože prema životnom dobu

Kada početi sa korišćenjem retinola? Kada je pravo vreme za botoks i filere? A za tretmane laserom? Dermatolozi ova i slična pitanja slušaju iz dana u dan. Da bismo vas rešili nedoumica, predložili smo doktorki Neveni Nešković, o čijem je znanju i iskustvu suvišno govoriti, da napravimo svojevrsni beauty kalendar. Naravno, kao što neće sve bebe u isto vreme progovoriti ili prohodati, tako neće ni svima u određenim godinama trebati iste kreme ili tretmani, ali neki zaključci se svakako mogu izvući.

Nega kože Dr Nevena Nešković

Prvi preparat

Naš prvi preparat trebalo bi da bude onaj koji će nas štititi od sunca, dok smo još bebe. Majke ih izbegavaju, a kao razlog navode činjenicu da nisu prirodni, naglašavajući da u njima ima previše hemije. Međutim, najgore što bebi može da se desi na suncu je da izgori. Birajte blokatore UV zraka na mineralnoj osnovi, a generalni savet je – odlučite se za medicinsku kozmetiku. Nikada, bez obzira na uzrast, nemojte nanositi maslinovo, kantarionovo ili neko slično ulje, jer ne samo da ne štiti od UV zračenja, već ga potencira.

Nega kože u pubertetu

Pre ulaska u pubertet, kada se javljaju prvi komedoni, preporučuje se upotreba umivalica i lagane hidratantne kreme ili, još bolje, emulzije, fluida, naročito preko leta. Kreme i masti pogodnije su za zimski period, pogotovo ako deca imaju nešto suvlju kožu. U pubertetu mogu da se koriste preparati koji deluju seboregulatorno (regulišu mašćenje kože). Svi brendovi medicinske kozmetike imaju proizvode prilagođene deci i tinejdžerima, na vama je da preporuku dobijete od dermatologa ili da savet potražite kod farmaceuta.

Nega kože
Freepik

Početak dvadesetih

Budući da se u tim godinama više vremena provodi na suncu, intenzivnija hidratacija je ključna. Stoga, vreme je za preparate sa pantenolom, ureom i hijaluronskom kiselinom, dok se SPF podrazumeva. Govorimo o periodu kada problemi s aknama nisu izraženi, ali su prisutni. U tim slučajevima može se koristiti niacinamid niske koncentracije. Što se tretmana tiče, dozvoljeno je razmišljati o blagoj eksfolijaciji ili hemijskim pilinzima prilagođenim mladoj koži, ali ako na licu ne postoji problem, za njima nema potebe.

Dvadeset pet godina

Sredinom dvadesetih nivo sinteze kolagena polako počinje da opada, a slična situacija je i sa hijaluronskom kiselinom. Ako se primete prvi znaci, uslovno rečeno starenja, može da se uradi čak i PRP. No, daleko od toga da se time treba opterećivati. Taj tretman uglavnom se preporučuje osobama koje imaju ožiljke od akni, te dobijamo 2u1.

Postoje ljudima prema kojima genetika nije bila blagonaklona, pa im se već u srednjim dvadesetim pojavljuju urezane bore. U takvim slučajevima može da se radi mikronidling (Dermapen) ili da se posegne za vitaminskim mezokoktelima.

Devojke čak i ranije žele da počnu s nekim tretmanima, a ja sam uvek za mikronidling. Reč je o stvaranju sitnih povreda na koži, koje stimulišu fibroblaste da sintetišu nova kolagena i elastična vlakna. Čak i ako primetite borice, nema potrebe odmah raditi botoks. Dovoljno je na ovaj način regenerisati kožu i obratiti pažnju na grimase.

Nega kože
Freepik

Bliži se trideseti rođendan

Sve češće čujemo pitanje kada uvesti retinol, a devojčice i dečaci koji su imali akne, već u adolescenciji počeli su da koriste preparate na bazi vitamina A. To je adapalen o kome niko ne priča, jer je prvenstveno lek koji se koristi za tretiranje akni. Međutim, i on regeneriše kožu i podstiče proizvodnju kolagena. Njega ćemo pre porediti sa tretinoinom, koji uglavnom opisuju kao jak retinol. Dakle, jači je od retinola.

Generalno, svi preparati na bazi vitamina A preporučuju se u tim godinama, jer rade više stvari – remodeluju kožu, regenerišu površinski sloj, zaglađuju flekice i prve borice… Vitamin C, obično u vidu seruma, predstavlja odličan antioksidans, što je jako važno ako živite u zagađenoj sredini. Slobodni radikali, uz UV zrake, stare i oštećuju kožu.

Trideseta

Botoks je lek koji je ušao u estetsku medicinu. Nekada je, mada se to dešava veoma retko, neophodan i pre dvadeset pete, da ne bi došlo do urezivanja bora, koje ćemo kasnije uklanjati na druge načine. Kada mimične mišiće na vreme počnemo da odvikavamo od pravljenja grimasa, pitanje je da li će nam u kasnijim godinama botoks uopšte biti potreban. U tom periodu na scenu stupaju kreme sa hijaluronskom kiselinom kombinovanom sa kolagenom, peptidima…

Sve zavisi kako neko stari, kakav mu je životni stil… Blizu tridestih ligamenti na licu počinju da se menjaju, koštane strukture, masni jastučići… Često, već tada, kao prve znakove starenja imamo mimične bore oko očiju, a podočnjaci dolaze do izražaja. To je regija na kojoj se prvo prepoznaju godine. U pričama o starenju stalno se koncentrišemo na kožu, a nije sve do nje, jer i kost stari. Zato je nekad potrebno uvrstiti hijaluronski filer, koji će izimitirati kost, dati podršku ligamentu i vratiti istanjeno masno jastuče koje je malo kliznulo.

Nema pravila kada bi trebalo početi sa hijaluronskim filerima, čiji je zadatak da uklone prve znake starenja. Postoje žene koje tokom celog detinsjtva, pa i u devojačkom dobu, imaju upadnute podočnjake. Ne možete im reći – sačekaj do tridesete. Zašto ne bi izgledale odmornije već sa dvadeset pet? Bitno je da se sve radi sa smislom i da lekar vodi računa o etici.

Mnogi govore ako je s filerima počela sa 25, kako će izgledati sa 50. Izgledaće potpuno normalno, ako se sve radi umereno. Lice nije jastuk koji se naduvava, niti je koža zbog hijalurona kao žvaka. Njega stavljate tamo gde fali, da remodelujete ili vratite strukture koje s vremenom nestaju i, eventualno, da omogućite neki segment s kojim niste rođeni. No, iako nema striktnih pravila kada početi s filerima, postoje tačne anatomske smernice kako se plasiraju i u kojoj količini. Ako se sve radi kako treba, proverenim materijalom, za koji se zna da s vremenom nestaje, imaćete osobu koja pristojno i normalno stari.

Četrdesete i kasnije

Uvek je akcenat na kvalitetu kože, a u ovom periodu na red dolaze laserski tretmani u kombinaciji sa postupcima za biorevitalizaciju, intenzivnu hidrataciju, takozvani skin busteri. Tu su i aminokiseline, neophodne za sintezu novog kolagena. Neophodno je uneti vitaminske komplekse, kako bismo ćelijama omogućili cigle, odnosno gradivni materijal. Kada o laserima govorimo u anti-age kontekstu, onda je ovo period za razmišljanje o njima, ali ukoliko je u pitanju terapija akni ili ožiljaka, starosno ograničenje ne postoji. Za razliku od ranijeg verovanja da ožiljak treba pustiti da sazri, sada se insistira na tome da se tretira što ranije, u fazi dok je crven.

Nega kože
Rawpixel
Podelite:

Povezane vesti

Претрага