Претрага

Nostalgičnom revijom “Sanja” MATES obeležio deceniju postojanja

MATES Sanja
Foto: ISO DUO

Renomirani modni brend MATES predstavio je kolekciju Sanja za leto 2024. godine. Dizajneri i kreativni direktori Saša Stević i Marko Ilijev još jednom su pomerili granice i nove modele prikazali na dnevnoj reviji održanoj u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Sanja i prva samostalna revija obeležili su i ulazak u godinu kada MATES slavi deceniju postojanja. Bilo je to jedinstveno iskustvo za sve prisutne, uz scenografiju koja lako vraća uspomene i u kontrastu prikazuje monumentalni brutalistički prostor i eklektičnu, lepršavu kolekciju.

MATES Sanja
Foto: ISO DUO

– Želeli smo da posetioce, naše prijatelje, saradnike, kolege, stručnjake i influensere, smestimo u centar intimne interpretacije i naših sećanja. Kolekcija je predstavljena 8. aprila, kada je pomračenje sunca simbolizovalo nostalgiju, spoj prošlosti i sadašnjosti. To se, možda sasvim slučajno, pogodilo sa trenutkom kada prikazujemo komade kroz koje, ne prateći strogo trendove, nastojimo da nekadašnje aktuelne krojeve našom estetikom pretvorimo u komade koji će postati miljenici današnjice – objašnjava Marko Ilijev, suosnivač, dizajner i kreativni direktor brenda MATES.

Svi smo mi pomalo Sanja

Prikazana kolekcija još jednom je ispričala priču iz života njenih stvaralaca i ovog puta inspirisana je slobodnom, nezavisnom, neustrašivom, hrabrom ženom – Sanjom.

– Sanja je neuhvatljiva, odvažna, smela, ne poznaje granice i reč nemoguće, uživa, voli igranke, voli modu, voli život. Sanja je moja mama. Svi smo mi pomalo Sanja. Zato, za sve nas, ova kolekcija spaja romantiku, nežnost i jedan eklektični bunt koji svemu daje suštinu i smisao – poručuje Saša Stević, suosnivač, dizajner i kreativni direktor brenda MATES.

MATES Sanja
Foto: ISO DUO

Kao polazna tačka za kolekciju, naizgled ženstveniju od prethodnih, a ipak jednako protkanu i ženstvenošću i muškošću, ukazali su se video zapisi sa čuvene kamere osmica iz porodične arhive jednog od kreativnih direktora. Oslikavajući neopterećenost i lepotu življenja kroz kadrove jugoslovenskog i evropskog primorja, snimci na jedinstveni način romantizuju prošlost, baš kao što Sanja čini sa današnjim vremenom.

Sami krojevi nastali su zahvaljujući dugogodišnjem zavirivanju u Sanjin garderober, a kombinovinovani su sa modelima karakterističnim za brend. Silueta za leto je komforna, oslobođena, u kontaktu i sa strogim i sa jasnim formama, te oslikava avangradni pristup formalnom odevanju.

– Želeli smo da komadi simbolizuju hedonizam, ali i pomeren pristup sa naše strane. Kaftan, kao ključni komad sezone, vrlo lako oslikava celu kolekciju, lepršavo, živopisno, komforno iskustvo u gradu i na obali – zaključuju Ilijev i Stević.

MATES Sanja
Foto: ISO DUO

MATES je tokom prve decenije izvršio značajan uticaj na regionalnu modnu scenu zahvaljujući jedinstvenom pristupu dizajnu, kreativnoj direkciji i prezentaciji. U godini jubileja, osim brojnih zapaženih kolekcija, brend upisuje i doprinos uvođenju digitalnih revija i globalnih primera na naše prostore, uključivanje značajnih spomenika kulture kao lokacija na kojima predstavlja svoje modele, saradnje sa Galerijom Matice Srpske i Mirjanom Marić, kojoj su posvetili istoimenu kolekciju, te narativu koji okuplja brojne zaljubljenike u modu.

Fotografije: ISO DUO

Podelite:

Povezane vesti

Претрага