Претрага

Poslednji retrogradni Merkur u 2023. godini i kako ga bezbolno pregurati

Retrogradni Merkur
Photo by Joel Filipe on Unsplash + Canva

Dok bezbrižno koračamo ka kraju godine, planete nam se smeju, jer su nam upravo postavile još jednu prepreku – retrogradni Merkur! Srećom, poslednju u 2023. Međutim, kako sa ozloglašenim kretanjem ulazimo u novu godinu, ne bi bilo loše da odložimo sve odluke (ili bar da ih držimo podalje od društvenih mreža).

Šta nam se ovaj put sprema? Poslednji retrogradni Merkur u 2023. i prvi u 2024. godini (od 13. decembra do 1. januara) jedinstven je po tome što će proći kroz dva znaka, slobodnog Strelca i ambicioznog i kobnog Jarca.

Čekaj, šta je opet retrogradno?

Pre nego što se pozabavimo detaljima, evo malog podsetnika za one koji su potisnuli sećanja na poslednji ples opakog Merkura (mada, u retkim slučejevima, nije bilo baš tako loše).

Retrogradnost je, zapravo, optička varka. Kada se određena planeta kreće sporije od Zemlje, samo nam se čini da ide unazad.

Retrogradni Merkur
Photo by NASA on Unsplash

Poslednji retrogradni Merkur u 2023. godini

Astrologija keže da Merkur vlada komunikacijom, vestima, putovanjima, tehnologijom, tračevima i informacijama, što znači da prilikom retrogradnosti možemo očekivati niz nezgoda, najčešće probleme u komunkaciji i nesporazume.

Kako retrogradni Merkur utiče na nas?

Ako ste se ikada pitali zašto ljudi deluju izbezumljeno kada Merkur krene retrogradno, odgovor je jednostavan – reč o planeti koja utiče na komunikaciju. U praksi, može nam se desiti sve i svašta, od zagubljenog e-maila, do iznenadnog prekida putovanja, ali i niza drugih problema. Ovo su najčešći:

Svađa ili prekid prijateljstva; nesporazumi; moždana magla (brain fog), anksioznost i glavobolja; neizvesnos u vezi sa poslom i ličnim projektima.

Retrogradni Merkur
Canva

Retrogradni Merkur u Strelcu i Jarcu

Zvanično je – pred nama je poslednji retrogradni Merkur u ovoj godini (od 13. decembra 2023. do 1. januara 2024.), i to baš u vreme praznika. Prelepo!

Pre-retrogradna senka počela je 25. novembra, dok će post-retrogradna trajati do 20. januara.

Kada se sagledaju svi aspekti, poslednja retrogradnost podstaknuće velike misli i navesti vas da želite da radite određene stvari, da steknete priznanje i dosegnete ciljeve o kojima ste oduvek maštali.

Dok vas uticaj vrednog Jarca podstiče da napadnete, planeta glasnik retrogradna je u Strelcu, zbog čega se osećate nemirno, bespotrebno se zadržavate i kasnite. U raskoraku ste između razuma i srca, što znači da ćete morati da pomerite sopstvene granice kako biste preskočili ograničenja.

Istina je da retrogradni Merkur na svakoga od nas utiče drugačije, ali postoje načini da se navigacija u ovom neizvesnom periodu malo olakša. U nastavku pročitajte šta sve možete da uradite.

Retrogradni Merkur

Pre svega, ne paničite!

Čak i ako vam se čini da stvari nisu u svom uobičajenom ritmu, nemojte zanemariti činjenicu da bi to moglo da bude zato što ste svesniji potencijalnih promena i što na njih obraćate veću pažnju. Ne dramite, nepotrebnim stresom ništa nećete promeniti. Štaviše, smirenost će vam pomoći da se daleko bolje snađete u neočekivanim situacijama koje bi tokom ovog perioda mogle da nastupe.

Obratite pažnju na komunikaciju

Budući da Merkur upravlja svim oblicima komunikacije, bilo da se radi o pisanju ili govoru, posvetite više pažnje svemu onome što ovo obuhvata, od poslovnih pregovora, preko planiranja putovanja, do naizgled bezazlenog slanja poruka. Pregledajte mejlove, dvaput pročitajte nove ugovore, stavite pauzu na sve važne razgovore koji bi mogli da imaju dugoročan uticaj.

Budite flekisbilni

Čak i ako se stvari ne odvijaju onako kako ste planirali, budite smireni. Nesigurni ste u novi ugovor ili sporazum? Preispitajte se pre nego što nešto potpišete ili donesete konačnu odluku. Iako svoj život ne možete u postpunosti da stavite na čekanje, mudro je imati rezervne planove i uzeti u obzir sve nejasnoće.

Na šta trošite energiju?

Dok je retrogradni Merkur lako žrtveno jagnje za opšti haos u svakodnevnom životu, on istovremeno predstavlja pogodan trenutak da se osvrnete i dobro razmislite o tome u šta ulažete svoje vreme i energiju. U svakom segmentu života važna je ravnoteža, ne samo kada planete plešu unazad.

Plus! Horoskop za decembar 2023. donosi sezonu Jarca, šljokice i ozloglašenu retrogradnost

Podelite:

Povezane vesti

Претрага