Претрага

Recepti sa avokadom: 4 predloga kao stvorena za Instagram

Recepti sa avokadom
Estudio Bloom on Unsplash

Recepti sa avokadom – na brusketima, u salati ili frapeu, pripremaju se za manje od 5 minuta!

Slavne ličnosti, glumci, muzičari, manekenke, sportisti, influenseri… Kada žele da nam na društvenim mrežama pokažu kako izgleda njihov savršeni doručak, na svakoj fotografiji u prvom planu je – avokado. Sada je u trendu, ali nije reč samo o tome. Radi se o supernamirnici koja u približno 200 grama sadrži toliko dobrih komponenata za zdravlje da jednostavno moramo da je uključimo u dnevnu rutinu.

O kakvim to moćima govorimo? O svim onim o kojima naš organizam sanja. Avokado je bogat mastima, pa ćete možda pomisliti da nije dobar za liniju, ali odmah da vam kažemo – pogrešićete. Na prvom mestu, masti koje sadrži su, većim delom, one koje se ubrajaju u dobre: mononezasićene masne kiseline, koje pomažu održavanju visokog nivoa HDL i niskog nivoa LDL, kao i triglicerida. Zadivljuje njegova sposobnost da nas zasiti, a uz to obiluje vlaknima. Ukoliko priči dodamo i podatak da doprinosi stabilnom nivou glukoze u krvi, možemo reći da nam ovo voće pomaže u održavanju i redukovanju telesne mase.

recepti sa avokadom
ambslovesfood.com

Recepti sa avokadom

Na brusketima

Isecite na veoma male komade 1 avokado i začinite ga sokom od 1 limuna, solju i biberom. Oljuštite 1 kivi i isecite ga na tanke kriške. Tostirajte u tiganju 2 parčeta domaćeg hleba podeljena napola sa malo maslinovog ulja i soli, po 2 minuta sa svake strane. Na svako parče stavite tanki šnit pršute, po koju krišku kivija i kašičicu sitno iseckanog avokada.

Gvakamole

U činiji za salatu iscedite 1 limetu; oljuštite 2 zrela avokada, isecite ih na komade i izgnječite viljuškom u soku od limete da dobijete pire. Iseckajte ugrubo pola glavice crnog luka i pola zelene papričice (halapenjo); polovinu paradajza iseckajte na što sitnije kockice i sjedinite ih sa izgnječenim avokadom, lukom i papričicom. Posolite, pobiberite i garnirajte listićima svežeg korijandera.

U salati

Oljuštite 2 zrela, ali čvrsta avokada i isecite ih na tanke kriške; iscedite 1 limun i poprskajte kriške avokada sokom. Iseckajte ugrubo 8 oraha i podelite napola 8 svežih borovnica. Kriške avokada poslužite sa orasima i borovnicama, a po želji upotpunite laticama jestivog cveća.

Frape

Umutite u blenderu meso zrelog avokada sa 250 ml mleka, 100 ml soka od jabuke, 1 zelenom jabukom, oljuštenom i isečenom na komadiće, i 5-6 listova bosiljka.

recepti sa avokadom
Photo by Alex Lvrs on Unsplash

Kako izabrati

Postoji nekoliko vrsta avokada, ali najbolja je Hass, kremaste pulpe i intenzivnog ukusa. Kada je zreo, kora je hrapava i tamnosmeđa. Ako se peteljka ne odvaja, plod još nije spreman za upotrebu. Ako se odvaja i nazire se pulpa zelene boje, spreman je; ako je pulpa braon, prezreo je.

Podelite:

Povezane vesti

Претрага