Претрага

Šta je surogat majka pitali smo doktorku Mimu Fazlagić

Surogat majka
Photo by Alina Matveycheva

Marija Šerifović dobila bebu, surogat majka iznela trudnoću – odjekunulo je prošle nedelje u medijskom etru Srbije. Budući da ovaj postupak u našoj zemlji nije regulisan zakonom, pop zvezda je proceduru obavila u Sjedinjenim Državama. Dečak, koji je dobio ime Mario, rođen je 2. decembra na klinici u Los Anđelesu.

Pored SAD, surogat majčinsto dozvoljeno je u Kanadi, Engleskoj, Poljskoj, Rusiji, Češkoj, Indiji, Ukrajini, Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji, ali ne i u većini zemalja Evropske unije.

Cenjena ginekološkinja Mima Fazlagić otkriva da se već deset godina bori za surogat majčinstvo u Srbiji, ali ne na holivudski način.

Mima Fazlagić
Prof. dr sci. med. Mima Fazlagić

‒ Postoji određeni broj žena koje su rođene bez materice, izgubile su je u saobraćajnoj nesreći ili im je odstranjena zbog tumora, ali imaju jajnike. Jedna moja pacijentkinja nije mogla da rodi, ali su njene tri sestre bile spremne da iznesu trudnoću umesto nje. No, naš zakon to ne dozvoljava. U Srbiji, kada se pomene surogat majka, odmah se polazi od Kardašijanovih ili Ronalda. Oduvek sam se suočavala s pitanjima o zloupotrebi, ali sve može da bude zloupotrebljeno, a zakon i država i postoje da bi nas od toga štitili. Ako smo već ženama koje nemaju sopstvenu jajnu ćeliju omogućili da uzmu donatorsku, nema razloga da ne dozvolimo surogat majčinstvo. Nije fer, rekla bih. Ispada da to dozvoljavamo samo zato što se ne vidi, a ovo se vidi, pa je problem.

Pretpotavljam da je većini jasno kako proces surogat majčinstva funkcioniše, ali nije zgoreg ponoviti.

‒ Po definiciji, surogat majčinstvo podrazumeva da se plod nastao tako što se jajna ćelija žene koja želi da postane majka oplodila spermatozoidom njenog ili odabranog partnera, ubaci u matericu surogat majke. Proces je isti kao kod vantelesne oplodnje, s tim što se embrion ne unosi u matericu vlasnice jajne ćelije, već druge žene.

Surogat majka
Photo by Leighann Blackwood

Kako je biologija rešila situaciju u kojoj surogat majka nosi embrion koji je za nju strano telo?

‒ Samim tim što nosi polovinu očevih gena, embrion je za majku strano telo. Međutim, materica i imuni sistem do te mere se menjaju tokom trudnoće da ga prihvataju. Kada bismo rešili zagonetku trudnoće, rešili bismo zagonetku transplantacije organa.

Kako je moguće da dete, praktično, nema ništa sa osobom u čijoj materici raste?

‒ Dete nosi svoj kod, svoj DNK. Veliko objašnjenje stići će kada do kraja pročitamo DNK. Zapravo, znamo da ga pročitamo, ali ne umemo da ga u potpunosti objasnimo. Sa sigurnošću možemo da kažemo da nam je skoro sve zapisano u DNK. Naravno, postoji uticaj spoljašnje sredine, ali DNK je naša sudbina.

Uz osmeh ste konstatovali da je beba savršeni parazit. Kako?

‒ Uzme od majke sve što joj treba i briga je kako je majci. Živi u materici, u svom prostoru, izolovana, u vodi koja je štiti od povreda, hrani se preko posteljice.

Podelite:

Povezane vesti

Претрага