Претрага

Da li je vazelin (ne)zasluženo postao beauty hit

Vazelin

Moćna mast u službi lepote, Vazelin za efekat botoksa, Dženifer Aniston – tajna je u vazelinu… Ovo je tek nekoliko naslova na koje ćete naići na netu, a pohvale dobro poznatog proizvoda na bazi mineralnog ulja dobile su ozbiljan zamah kada je počelo da se priča o sluggingu. Reč je o tretmanu koji podrazumeva nanošenje vazelina na lice neposredno pre odlaska na spavanje i uobičajene nege. Koža se prvo temeljno očisti, potom se stavi hidratantna krema, pa kad se ona dobro upije, sledi tanak sloj čudotvorne masti, čiji je zadatak da zaključa vlagu.

Sve ovo suviše dobro zvuči da bismo bezrezervno poverovali u čudo, a i zašto bismo kad možemo da pitamo stručnjake da li je zaista tako. Naša sagovornica je ugledna dermatološkinja dr Nevena Rafailović.

Vazelin

Vazelin ‒ pro et contra

Da li junak naše priče zaslužuje tolike hvalospeve?

‒ Vazelin se u dermatologiji zaista koristi za određena stanja. Kada želimo da uklonimo višak mrtve kože (na primer psorijatični plakovi) ili kada nam je cilj da posle nanošenja terapeutskih preparata (kortikosteroida) dodatno vežemo vodu i obezbedimo bolje prodiranje aktivnih supstanci, ali to se prvenstveno odnosi na kožu tela. Danas postoji veliki broj proizvoda namenjenih svakom stanju i tipu kože, te nema potrebe koristiti vazelin za hidrataciju lica.

Šta se dešava kada ga ipak koristimo?

‒ Začepljenje pora, odnosno nastanak komedona i akni česta je pojava posle nanošenja okluzivnih preparata kao što je vazelin. Mnogo puta se pomenuta stanja kože ne prepoznaju i tretiraju se u kućnim uslovima ili kod kozmetičara, što stvara začarani krug. Ukoliko imate masnu kožu, ovakva pojava na licu je sigurna. Vazelin se, eventualno, može koristiti u hladnijim mesecima, dva do tri puta nedeljno, za suvu kožu, ali moja preporuka je i dalje da to pre svega budu hranljive nekomedogene kreme.

Za koje delove kože se preporučuje primena?

‒ Za negu kože tela, pre svega ispucalih peta, laktova, kolena, a na licu za negu usana. Naročito ukoliko ih je potrebno češće tretirati kao što je to slučaj kod osoba koje se leče izotretinoinom (roaccutane, aknova).

Da li je vazelin dobro rešenje za osobe sa atopijskim dermatitisom?

‒ Čak bih i njima radije preporučila preparate za negu lica i tela koji imaju dodatne supstance, koje smanjuju upalni proces ili svrab. Takvi proizvodi nazivaju se emolijens plus, a vazelin spada u takozvani vehikulum, to jest podlogu bez ikakve aktivne supstance.

Plus! Kako ubrzati rast kose na 5 proverenih načina

Podelite:

Povezane vesti

Претрага