Претрага

Vodič za vežbanje u trudnoći: Šta je dozvoljeno, a šta ne

Vežbanje u trudnoći
Jorgen House

Vežbanje u trudnoći? Da, ali bezbedno!

Jutarnje mučnine, konstantan umor jer telo više nije vaše, a i teže je nego što ste navikli, jedete za dvoje, lišavate se i bezazlene čaše omiljenog alkoholnog pića… Zvuči poznato ako ste prošli kroz drugo stanje. Doktori i žene koje imaju iskustva detaljno su vam objasnili kako da se ponašate tokom prvog tromesečja, govorili vam šta smete i ne smete, ali malo ko vam je dao dobre savete za poslednje nedelje trudnoće. Ako ste trenutno u toj fazi, ovaj tekst je kao stvoren za vas.

Vežbanje u trudnoći
Jorgen House

Vežbanje u trudnoći apsolutno se preporučuje, pod uslovom da je umereno. Uostalom, niko i ne očekuje da trenirate kao da vas za koji dan čeka odbrana olimpijskog zlata.

Pre nego što uopšte počnete sa vežbanjem, obavezno se konsultujte sa lekarom. Ukoliko ste godinama redovno trenirali i ako vaša trudnoća ne spada u rizične, verovatno ćete moći da nastavite, ali ćete verovatno morati i da promenite način na koji to radite. Umereno vežbanje po trideset minuta dnevno je idealno da biste sačuvali kondiciju i dobru formu, a nedavno istraživanje pokazalo je da su aktivne trudnice imale brz i lak porođaj.

Trajanje treninga je individualno i zavisi od vaše izdržljivosti, ali svakako ne smete preterivati. Imajte na umu da je energija iz vašeg organizma potrebna i bebi. Drugo stanje zahteva kretanje, na šta vas opominje i mali život koji raste u vama i čiji se pokreti, kako se bliži trenutak da se konačno upoznate, sve jače osećaju.

Ako ste se sportom bavili rekreativno ili profesionalno, sigurno znate koliko je važno da se zagrejete pre početka treninga, a za to su, u vašem slučaju, najbolji brzo hodanje ili lagano trčanje u mestu. Proces zagrevanja priprema mišiće i zglobove za težu aktivnost, ali postepeno povećava otkucaje srca. Drugim rečima, treba paziti. Ukoliko osetite vrtoglavicu, primetite da teško dišete ili osetite i najmanji bol, prekinite trening. Budući da u trudnoći srce brže pumpa krv, puls može lakše da skoči, te ga zbog toga treba povremeno proveravati.

Vežbanje u trudnoći
Nike

Izbegavajte adrenalinske avanture i aktivnosti u kojima su moguće povrede ili padovi. Dakle, zaboravite na skijanje, penjanje i jahanje, ali i ekipne sportove u kojima se uspostavlja kontakt sa drugim osobama. Ne pravite nagle pokrete, bilo da je reč o istezanju ili promeni smera kretanja. Ne bi trebalo raditi duboke čučnjeve, vežbe za trbušnjake, pretklone ili uvrtanje trupa. Aktivnosti na otvorenom, kao što su plivanje ili hodanje, idealne su zbog boravka na svežem vazduhu. Joga i pilates su sjajni, ali oba programa moraju da budu prilagođena trudnicama. Hormoni u ovom osetljivom periodu utiču na fleksibilnost, odnosno elastičnost, pa morate biti obazriviji. Uvek vežbajte na ravnoj površini, ne zaboravite da vaša ravnoteža trenutno nije u najboljem stanju. Jedite dovoljno, ali bar jedan sat pre vežbanja, da vam ne bude muka. Pijte dovoljno vode i pre, i za vreme, i posle vežbanja, jer ako ne unosite dovoljno tečnosti, mogli biste da dehidrirate, što može da pokrene kontrakcije.

Vežbanje u trudnoći
Nike

S obzirom na to da teži deo tela opterećuje kičmu, vežbanje će svakako poboljšati držanje i smanjiti bol u ramenom pojasu i leđima. Ali, drage buduće mame, vodite računa! Bilo da se odlučite za lakši ili teži način, sve mora da se odvija pod budnim okom stručne osobe sa iskustvom u ovoj oblasti. Ipak više niste same, i više nije reč o treningu sa jednom osobom, već sa dve, od kojih je ona manja, iako još nevidljiva, prilično zahtevna.

Podelite:

Povezane vesti

Претрага