Претрага

Zara povukla kontroverznu kampanju posle poziva na bojkot

Zarina kampanja
Tim Walker/Zara

Zarina kampanja izazvala bes i osudu

Zara je u ponedeljak zvanično povukla reklamnu kampanju sa lutkama bez udova i statuama umotanih u belo nakon što su kontroverzne fotografije probudile gnev javnosti i propalestinskih aktivista koji su pozvali na bojkot španske modne kuće.

Kompanija Inditex, u čijem je vlasništvu Zara, navela je da je povlačenje kampanje sa zvanične veb-stranice i aplikacije zapravo uobičajena procedura osvežavanja sadržaja. Pozive na bojkot nisu komentarisali. Dodali su da je kampanja Atelier osmišljena još u julu, a da su fotografije nastale u septembru. Rat između Izraela i Hamasa počeo je posle 7. oktobra.

Na Zarin Instagram nalog upućeno je na desetine hiljada oštrih komentara o spornoj kampanji, mnoge je pratila zastava Palestine, dok se hashtag #BoycottZara na platformi X našao u trendingu.

Na jednoj od fotografija prikazana je manekenka Kristen Mekmenami kako nosi lutku umotanu u beli najlon, što je istog časa poistovećeno sa stravičnim prizorima leševa prekrivenih pokrovom koji nam poslednjih meseci stižu iz Gaze.

Na predstavljanju kolekcije, koje je upriličeno 7. decembra, kretivni tim Zare istakao je da su inspiraciju za kampanju pronašli u krojačkim salonima minulih vekova. Cilj fotografija bio je da prikažu umetnički studio sa merdevinima, materijalima za pakovanje, drvenim sanducima i dizalicama, asistentima u kombinezonima…

Zarina kampanja
Tim Walker/Zara

Zarina kampanja, koja se nalazila na početnoj stranici online prodavnice, u ponedeljak više nije bila vidljiva, baš kao ni modeli iz Atelier kolekcije The Jacket.

Podelite:

Povezane vesti

Претрага